Daleka putovanja

Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Azija, Australija, Afrika

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Osiguranje prtljage na putovanju

Osiguranje prtljage na putovanjuUkoliko putujete na poslovna putovanja ili na dugačak i daleki put, te Vam je prtljaga vrlo bitna osigurajte svoju prtljagu. Osim putnog zdravstvenog osiguranja, osiguranje prtljage će Vas osigurati od gubitka ili kašnjenja pri transportu. Vaša prtljaga i privatne stvari mogu se zagubiti, netko ih može ukrasti ili mogu biti oštećene i to bilo gdje u svijetu.

Osiguranje prtljage 24 sata dnevno je vrlo korisno jer avio kompanije pružaju ograničenu zaštitu i ne odgovaraju za stvari koji nosite sa sobom. Ni hoteli ni avio kompanije ne nude odgovarajući zaštitu privatnih stvari, niti hoteli ili iznajmljivači smještaja.Što Vam avio kompanije nikada neće reći?
Kada putujete s prtljagom vrlo velike vrijednosti. Primjerice kada putujete SAD-om, savezni propisi zahtijevaju da su zračni prijevoznici dužni platiti odštetu u visini od 3300 dolara ako su oni odgovorni za gubitak i oštećenje prtljage ili za sadržaj. No zrakoplovna kompanija će osporavati stvarnu vrijednost prtljage, te će Vas tražiti potvrde o dokazu vrijednosti. Sve ovisi o težini prtljage a pokrivene su dragocjenosti kao (elektronika, nakit, novac, umjetnine, poslovnih dokumenata).

No ako ne govorimo o gubitku takvih dragocjenosti, već recimo o odjeći, torbi. No što se događa ako imate skupu garderobu, ručnu torbu, tada novčana naknada od 3300 dolara zapravo i nije dovoljna. Primjerice skupa dizajnerska odjeća, torba, naočale, donje rublje i sl.

E tada se upoznajemo s terminom višak vrednovanja. Nikada niste čuli za to? E pa pri provjere Vaše torbe na aerodrom Vam to nitko neće samoinicijativno reći, osim ako pitate. Većina zrakoplovnih kompanija (sa sjedištem u SAD-u) pokriti će vam do iznosa 5 000 dolara u ukupnoj vrijednosti. To se ne zove osiguranje jer oni nisu osiguravajuća društva.

Stoga vrlo je bitno pri provjeri prtljage napomenuti te proglasiti višak vrijednosti. Cijena je različita od kompanije do kompanije. Uglavnom se računa da plaćate 1 dolar za vrijednost od 100 dolara. I još je vrlo bitno ako kupite pokrivenost za višak vrijednosti od jedne zrakoplovne kompanije a u toku puta presjedate na drugi let neke druge kompanije morate ju prebaciti na drugu kompaniju jer prva odgovara za vrijednosti do momenta predaje drugoj kompaniji.

Nikako nemojte zaboraviti osigurati svoju prtljagu.