Daleka putovanja

Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Azija, Australija, Afrika

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Kako izbjeći prevare na putovanjima

Kako izbjeći prevare Kada se odlučimo za putovanje na određenu destinaciju provjeravamo sve što želimo vidjeti, gdje želimo prespavati, jesti ali i provesti slobodno vrijeme. Svakako provjerite svaku pojedinost jer na putovanjima vrebaju prevare iz svakog kuta.
Pokušat ćemo vam opisati mjesta i trenutke na kojima ćete najlakše ostati bez novca.


Sitne krađe novca i vrijednih predmeta iz džepova i torba, popularno nazvano džeparenje, najpoznatija je tehnika oduzimanja vaših stvari. Uglavnom je scenarij sljedeći: netko vam odvlači pažnju ili zapričavanjem ili vas slučajno polije sokom ili kavom.

Dok vi pokušavate toj osobi objasniti da ga ne razumijete ili niste zainteresirani za razgovor, brišete kavu sa svojeg kaputa, druga osoba vam iz tore ili džepa oduzima vašu imovinu.

Naš savjet je da ne nosite sa sobom velike količine novaca ili vrijednih predmeta, ono što imate od novca držite u maloj torbici koja je zatvorena i prebačena preko ramena. Na sebi nemojte nositi dragocjeni i skupocjen nakit jer na taj način privlačite dodatnu pozornost. Budite svjesni da se džeparenje uglavnom događa na mjestima gdje je velika koncentracija ljudi i gdje će vam lopovi najlakše oduzeti stvari.

Klasičan način krađe u restoranima je dupli meni. Meni koji je na engleskom ima istaknutu cijenu koja je viša od one koja se nazali na meniju koji je namijenjen lokalnom stanovništvu. Ako su vam cijene sumnjive zatražite konobara da vam pokaže meni i na jeziku države u kojoj se nalazite te usporedite cijene i platite po onim koje su na domaćem meniju.

Postoji još jedan način krađe kojim se koriste ugostitelji. Ta je prevara koja se događa nakon što se konzumirali hranu i piće. Naime, prije narudžbe konobar vam donese jedan meni a prilikom plaćanja predoči isti takav samo sa višom cijenom. Kako biste doskočili ovoj prijevari zadržite meni do kraja konzumacije kako biste imali dokaz o cijenama naručenog jela i pića.

Mjenjačnice su još jedno mjesto gdje vas mogu probati pokrasti. Način na koji vas u njima mogu pokušati prevariti je dupli tečaj, onaj koji je ispisan velikim slovima vrijedi za velike transakcije dok onaj za manje iznose može biti i do 30% nepovoljniji za vas. Naš savjet vam je da novac razmijenite u banci ili da dovoljnu količinu novca pripremite prije polaska na određenu destinaciju.

Izbjegavajte vodiče koji vam nenajavljeno pristupaju na ulici. Takvi će vam uglavnom ponuditi besplatnu uslugu do trenutka kad su gotovi sa svojim izlaganjem a tada će od vas tražiti naknadu koja je u velikom broju slučajeva precijenjena. Da biste ovakve neugodnosti izbjegli unaprijed se pripremite i od agencije preko koje ugovarate putovanje tražite plaćenog vodiča.

Često se ljudima na putovanjima događa da im na ulici priđu osobe koje se predstavljaju kao policija i traže osobne dokumente. U slučaju da im date putovnicu ili osobnu kartu oni vam ju neće željeti vratiti do trenutka dok im ne date količinu novaca koju od vas zatraže. Ovakvim smicalicama možete doskočiti zahtjevajući da vas odvedu u policijsku postaju ili da sami nazovete policiju na već unaprijed pripremljen broj telefona.

Taksi službe su isto jedan od načina kako prevariti naivne turiste. Svakako se unaprijed raspitajte za cijene taxi prijevoza kako ne biste doživjeli naknadne neugodnosti ili pljačku. Također, izbjegavajte sumnjive kupovine. Ako se odlučite za kupovinu izrazito vrijednih stvari (zlata ili tehničke opreme) i ponude vam nevjerojatno nisku cijenu znajte da iza toga stoji prijevara. Lakomisleni turisti su najbolji plijen za laku zaradu.

Naš savjet je da prilikom ovakvih situacija ostanete pribrani, ne nasjedate na priče i uključite zdrav razum koji će vam svakako biti najbolji saveznik.