Daleka putovanja

Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Azija, Australija, Afrika

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Kajmanski otoci (Cayman Islands) Kajman Veliki, Kajman Mali i Brac Kajman

Kajmanski otoci Cayman IslandsKajmanski otoci nose naziv Kajmanski zbog neznanja Europljana koji su te otoke nazvali po gušterima koji tamo obitavaju a zamijenili su ih za kajmane. Cayman Island su otočna skupina koja se sastoji od tri otoka.

Veliki Kajman (Grand Cayman), mali Kajman (Little Caymai) i Kajman Brac (Cayman Brac). Kajmanski otoci prostiru se na 260 km2 površine a najveći dio sačinjava Veliki Kajman. Kajmanski otoci vrhovi su podvodnog grebena koji se proteže čak i do Kube.


Svaki od ova tri otoka imaju za sebe zračne luke pa su dolasci vrlo jednostavni. Na Kajmanskim otocima govori se engleskim jezikom (kao nacionalni jezik) no ovdje stanovništvo imigranata govori i španjolskim i haitskim jezikom.

Cayman Grand - otok Kajman Veliki

Grand Cayman -Veliki Kajman otok

ujedno je i i najveći otok Kajmanskog otočja te će svatko pronaći nešto za sebe na ovom otoku. Veličanstveni podvodni grebeni pružaju nezaboravna ronjenja.

Seven Mile Beach se nalazi na zapadnoj strani otoka te je u obliku polumjeseca a krasi ju meki bijeli pijesak i tirkizno lavo more. Seven Mile beach je ocijenjena kao najljepša plaža na Karibima.

Grand Cayman broji više od 55 000 stanovnika. Otok je poznat i po festivalima - Tjedan Gusara - Pirates Week i Batabano festival. na ovom otoku možete posjetiti Nacionalni muzej, farmu Kajmanskih kornjača, staze kroz netaknute šume i Rum Point Beach.

Naravno shoping je neizostavan na ovom otoku kao i bogata ponuda noćnog života. Ovdje možete uživati u duty free trgovinama s popularnim svjetskim brandovima. Fantastična hrana koju možete probati u restoranima, zabaviti se u barovima ili se jednostavno izležavati na plaži.

 

Little Cayman- Kajman Mali

Mali Kajman (Little Cayman)

najslabije razvijeni otok u Kajamaskoj otočnoj skupini, no ovo je ujedno i najljepši otok ovog otočja. Ovaj otok je savršen za romantičare ili one koji žele uživati u prirodi dalje od gužve i turista.

Ovdje živi oko 170 stanovnika ova Karibska destinacija ostaje nenaseljena. Ovdje ćete pronaći netaknute plaže i tropske divljine. No iako ovaj otok ima malo stanovnika i odiše tišinom povremeno (za vrijeme festivala) otok živi sa zvucima i ritmovima Soče, Reggae-a i ritmova bubnjeva.

Jednom godišnje se slavi Mardi Gras, Piratski tjedan i Little Cayman Cook-off. Ovaj otok je ujedno i najveća kolonija ptica Red Footed Boobies u zapadnoj hemisferi stoga je svim ljubiteljima i bird watcher-ima u Pond Nature rezervatu raj na zemlji. Mali Kajman očarati će Vas svojim podvodnim ljepotama koje zaista morate vidjeti - šareni koraljni vrtovi, morski psi, kornjače, tropske ribe, Nassau škarpine.

Cayman Brac - otok Kajman Brac

Kajman Brac - Cayman Brac

Otok za sve ljude željne avanture i pustoline. Ukoliko dođete na ovaj otok, nikada Vam neće biti dosadno. Kajman Brac veliki je ponos Kajmanskog otočja i za sve ljubitlje netaknute prirode egzotične flore ali i faune.

Ovdje stanuje manje od 1800 stanovnika (po imenu Brackers). Stanovnici su poznati po svojoj gostoljubivosti . Ovdje se nalaze obiteljska ljetovališta, hoteli. Želite li istraživati dubine, ovdje ćete se naoružati prizorima koje nikada nećete zaboraviti.

Pogled sa svjetionika oduzeti će Vam dah a hrana je fantastična da ćete htjeti ovdje ostati zauvijek. Ovo otočje ima najnižu stopu kriminala na Karibima a poznati su po luksuzu u kojem uživaju turisti iz svih dijelova svijeta. Kajmansko otočje ima dugu tradiciju u izradi konopa koji je izrađuje od nacionalne vrste drveta Silver Thatch Palm - srebrne palme.

Ručno izrađene zamke za zečeve također su dio Kajmanske kulture i povijesti. Iako se ovdje govori engleski jezik osjetiti ćete vlastiti Kajmanski štih u izgovoru. Ovdje se govori mnogim dijalektima što će se od mjesta do mjesta razlikovati izgovor.

Kajmanski otoci okruženi su najdubljim vodama na svijetu tako je i more bilo neizostavan element ranih stanovnika koji su pretežno bili ribari, kapetani brodova, skiperi ili izrađivači konopa. Tako su i danas Kajmanci poznati kao vrsni pomorci, kapetani, nautičari i pomorci.