Daleka putovanja

Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Azija, Australija, Afrika

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Burma top mjesta za posjetiti

Burma - što morate vidjeti

Burma (Republika Unije Mianmara) ili skraćeno Myanmae je mjesto koje granici s Indijom, Kinom, Laosom, Tajlandom i Bangladešom. Burma je po populaciji na 24. mjestu u svijetu a broji ok 60 milijuna stanovnika.

Burma je zemlja bogata naftom, prirodnim plinom i mineralnim sirovinama, te draguljima i žadom. No nažalost Burma ss druge strane ima jednu od najnižih razvoja u svijetu.

U Burmi ćete pronaći mnogo religija; i budizam, hinduizam, islam i kršćanstvo. Burma je poznata po veličanstvenim hramovima Bagan i putovanje u Burmu će vas oduševiti zbog svojih rijetko viđenih znamenitosti, mitskih pejzaža i prekrasnih hramova naInle jezerima.

Doživljaje koje ćete ponesti s Burme su doživljaji koje ćete rijetko negdje još na zemlji doživjeti i pamtiti po magičnim iskustvima.

Yangon grad - "kraj neslaganja" (Burma)

Yangon broji više od 5 milijuna stanovnika iako od 2006. nije glavni grad Burme ali je najveći grad i najvažnije trgovačko sjedište. Yaggon je mjesto gdje se nalazi najsvetije svetište pod imenom Shwedagon Paya koji je ukrašeno draguljima i zlatom a u njemu se nalazi i Budina kosa, točnije 8 dlaka.


  • Shwedagon Paya - pagodaShwedagon Paya - pagoda , budistička koja je stara 2500 godina. Shwedagon Paya smještena je zapadno od jezera Royal. Ova impresivna pagoda ja sveto je mjesto za budiste.

Impresivnost ove pagode je u njenoj visini, od 110 metara i optočena zlatom točnije sa stotinama zlatnih ploča a gornji dio stupa optočen je s 4531 dijamanata s jednim 72 karatnim. Pagoda je monumentalno djelo ahritekture i umjetnosti a jedan je od čuda i najprepoznatljiviji i najbolji komad Mianmar baštine.

Pagoda je sastoji od stotina šarenih hramova, kipova te je unutrašnjost je prepoznatljiv simbol budizma i kao takav najsvetije mjesto.


  • Karaweik palačaOvdje se nalazi i Karaweik palača koja se nalazi na jezeru Kandawgy koji je ujedno i Park prirode. Palače je projektirana u obliku kraljevske barke a izgrađena je 1974. godine prošlog stoljeća a u njoj se nalazi restoran.

Moderna građevina mitskog bića Karaweik pozlaćena zlatom. Mitsko biće Karaweik ima glavu ptice koja u ustima drži zlatnu kuglu te plače melodije.

Karaweik palača ima dva kata a projektirao ju je Burmanski arhitekt Ngwe Hlaing prema izgledu Pyigyimon kraljevskoj barci.

Bagan -grad Burma

Grad je utemeljen još 1044. godine pod vladavinom kralja Anawrahta koji je tada došao na prijestolje. No sam grad zapravo seže sve do početka kršćanske ere.

Nakon njegovog dolaska mjesto je pretvoreno u Theravada budizma. Tada je stanovništvo moralo donirati za pagode zbog vjere u budizam.

Bagan ima i svoju arheološku zonu koja se nalazi u Starom Baganu na istočnoj obali rijeke Ayeyarwaddy.


  • Stari BaganStari Bagan je mjesto s povijesnom ostavštinom te se ovdje nalaze glavne pagode i svetišta, muzeja i zidina. Ovdje se nalazi mnogo pagoda.

Ananda Pagoda je najočuvanija i najveća pagoda u Baganu. Ananda Pahto ili . Ananda pagoda procjenjuje se da potječe iz 12. stoljeća. Sredstva za izgradnju ove pagode donirao je kralj Kyansitthar.


Središnji trg širok je 53 metara a terase se nalaze sve do 51 metar uvis. Terase su ukrašene s glaziranim pločicama koje pokazuju životne priče Bude (jataka scene) a izvedene su i Mon tekstova.

Na sva četiri ulaza u Pagodu nalaze se 4 kipa Bude koji je dosegnuo Nibbana-u, visoke su 9 metara i prekrivene su zlatom.


  • Nyaung U Wetkyi In


Udaljen je nekoliko kilometara od Stargo Bagana , te je ujedno i najnaseljenije mjesto u cijelom području. Nyaung U & Wetkyi In ova mjesta su također dom za mnoge Pagode i hramove od kojih Vam zastaje dah.


Ahlodawpyae Pagoda hram smještena je između starog i novog Bagana. Ovdje se odražava Pyu kultura . Svetište je kvadratnog obilka a prozori se nalaze na sjevernoj i južnoj strani. Na terasi se nalazi zedi piramidalnog oblika.


Ayeyarwaddy rijeka ili Irrawaddy


Krstarenje rijekom omogućit će vam uvid u dnevni svakodnevni život stanovništva uz rijeku. Prekrasan krajolik i sela. Najduža rijeka koje je ujedno i vrlo važan komercijalni put.

Od 6. stoljeća rijeka je korištena za trgovinu i prijevoz. Nakon Britanske kolonizacije Burme, razvijena je široka mreža kanala za navodnjavanje. Rijeka je jednako bitna i danas, u čijoj se Irrawaddy delti uzgaja riža.


Specifičnost rijeke jest što u njemu žive rijetka vrsta riječnog morskog psa i ugrožena vrsta delfina čije je postojanje upitno nakon potpisanog ugovora o izgradnji brana.


Mandalay grad - zlatni grad


Ovaj grad se još naziva zlatnim jer je Buda ostavio svoj otisak stopala na brdu Mandalay. Grad je drugi po veličini i posljednji kraljevski grad Burme.


Nalazi se na istočnoj obali rijeke Irrawaddy. Sam grad je i središte Gornje Burmi i sjedište Burmanske kulture. Glavni je obrazovni i zdravstveni centar Burme.


  • Mandalay palača

 Mandalaya palača posljednja je kraljevska palača burmanske monarhije. Ovo je bila primarna rezidencija kralja Mindon i Thibaw.

Nažalost tijekom Drugog svjetskog rata veliki dio palače je uništen ali je 2007. godine rekonstruiran.

Palača je građena u Burmanskom stilu arhitekture , palača je primarni simbol suvereniteta i identiteta Burme.

  • Mandalay Hill-top Wish pagoda

Ovu pagodu je izgradio Kralj Anawrahta kada je išao u Kinu po relikvije Bude. Kada se vraćao sagradio je Manddalay pagodu koje je sadržavala Budine relikvije. U pagodi se nalazi kip Bude. Nenadano se zapalila 1255. godine ali je djelomično obnovljena .

Kalaw grad

Kalaw se nalazi na Shan visoravni točnije na njenoj zapadnoj strani. Na nadmorskoj visini od 1320 metara miran gradić koji je raj za planinare jer ima mnogo trekking staza na kojem rastu bambusi , borovi. Ovdje živi vrlo raznoliko stanovništvo.

Jezero Inle

Jezero Inle široko je 11 kilometara a dugačko 22 kilometara. Jezero se nalazi na 1328 metara nadmorske visine te je jedna od najpopularnijih destinacija. Na jezeru se nalaze plutajuće vegetacije ali i kuće.

Stanovništvo je poznato po svojem veslanju jednom nogom. Oko jezera se nalazi 18 budističkih sela i stotinu budističkih samostana i pagoda. Na jezeru rastu i vodeni zumbuli po kojima je ovaj kraj i poznat.

  • Kakku pagode

Legenda o Kakku seže do 3 stoljeća prije Krista sve do kralja Ashoka (indijskog carstva) i Bagan dinastije u 11. stoljeću. Većina pagoda su ostaci povijesti koje su izgradili kralj Alaung Sithu .

Kralj Ashoka je propagirao budističku religiju . Rezbarije na pagodama. Najveća pagoda koja se ovdje nalazi je Phaungdaw a izgrađena je na mjestu gdje je kraljevska barka bila na vezu. Prema popisu ovdje se nalazi ukupno 2548 pagoda.