Daleka putovanja

Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Azija, Australija, Afrika

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Uxmal - Piramida Patuljka , Guvernerova palača, Dvorište redovnica, Dvorište ptica, Golubarnik i Igralište za pok-ta-pok, Kuća kornjača, Velika Piramida

grad Uxmal - MeksikoUxmal je udaljen 62 kilometra od grada Meride oko sat vremena vožnje (grad Meksiko udaljen 1300km). Ovdje se nalaze ruševine Maye civilizacije, grad je smješten sjeverno od Puuc brda na poluotoku Yukatan. U Uxmalu možete vidjeti hramove, Piramidu Patuljak , Guvernerovu palaču, Dvorište redovnica, Dvorište ptica, Golubarnik i Igralište za pok-ta-pok, Kuću kornjača, Veliku Piramidu, .


Grad je građen u Puuc arhitektonskom stilu. Masivne konstrukcije građevina te niske horizontalne palače posebnost su ovoga mjesta. Sva imena i nazive građevina potječu od Španjolaca i nemaju veze sa izvornom namjenom. Neke procjene govore da je ovdje živjelo oko 20 000 ljudi te je ovaj grad bio glavni grad regije tijekom vladavine Maya.

Uxmal je prema legendi dobio ime po legendi o patuljku Uxmal-u (Leyenda del Enano de Uxmal) koji je konstruirao piramidu u jednoj noći uz pomoć vještice, njegove majke. Ovaj grad je poštovao Boga kiše/vode a cijelom gradu izvor vode je bio kišnica pa od tuda štovanje Boga kiše.

Poznato je da su Maye voljeli igru sa loptom - pok-ta-pok za koju se ni danas pouzdano ne zna kako se igrala i koja su pravila. No ovaj sport održao se 3000 godina te možemo reći da je to najduži ljudski sport po trajanju .

Piramida patuljka - Uxmal Meksiko

Piramida Patuljka -Casa del Adivino, or Casa del Enano

Piramida Patuljka najpoznatiji je spomenik u Uxmal-u na arheološkom nalazištu u Puuc-u. Prema legendi piramidu je izgradio patuljak u jednoj noći , osuđen na smrt zamolio je vladare da ga poštede te da će im dati građevinu kakvu još nisu vidjeli. Još i danas ova piramida najimpresivnija građevina.

Piramida je građena u pet konstruktivnih faza, proteže se do 115 metara uvisinu. Hram na vrhu piramide posvećen je bogu neba. Kada ulazite u Uxmal ova je piramida prvo što ćete ugledati, a smještena je sjeverno u odnosu na Palaču guvernera i istočno od samostana. Piramida je i dio svjetske UNESCO-ve baštine.

Guvernerova palača - Uxmal Meksiko

Guvernerova palača -Palacio de Gobernador

‎Palača je građena od kamena i ukrašena raznim bareljefima. Nekada je u ovoj palači boravio tadašnji vladar, palača je duga 100 metara i ima 20 odaja. Planeta koja je imala veliki značaj za Maye je Venera, a ulaz u Guvernerovu Palaču okrenut je prema planeti i svakih osam godina s tog mjesta možete promatrati planet Veneru.

Pročelje jest ukrašeno (rezbarijama lubanja) , te dekoracijama koje su imale i vjerski i kulturni značaj.

Ova građevina je zbog oblika među najljepšim građevinama . 

Dvorište redovnica -Uxmal

Dvorište redovnica (Cuadrangulo de las Monjas)

Dvorište redovnica sastoji se od četiri zgrade (pravokutnog oblika) koji imaju 74 prostorije.

Ne zna se čemu je točno služila ova građevina. 

Svaka od četri strane hrama ukrašene su motivima boga Chac (bog kiše). Prekrasno centralno dvorište veličine je 79x65 metara.

Kuća kornjača - Uxmal

Kuća kornjača

Ovo je jednostavna i prekrasna građevina pravokutnog obilka na terasi sjeverno od Igrališta.

Kuća kornjača ime je dobila po malim kornjačama u procesiji koje se nalaze na vrhu građevine sa svih strana .

Golubinjak Uxmal Meksiko

Golubnjak

Ova je građevina ukrađena golemim grbovima koji su i njen zaštitni znak. Smješten je zapadno u odnosu na Veliku piramidu.

Građevina je u ruševinama i te je u konačnici nikada neće uspjeti restaurirati. Sastoji se od četiri dugačke zgrade četvrtastog obilka koje su otvorene na uglovima.

Ovdje se nalaze stanovi i lože i pretpostavlja se da je to bio neki ceremonijalni centar a svojom građom najsličnija je građevini Dvorište redovnica.

Velika piramida Uxmal

Velika piramida

Nažalost Velika piramida je tek djelomično obnovljena, restaurirana. Velika piramida služila je za obrede .


Iako je Velika piramida u ruševnom stanju vidi se da je izvorno imala devet visokih razina, kamene fasade iz Puuc stila. Kao i na vrhu Patulljkove piramide, Velika piramida na vrhu ima hram sa velikom Chaac maskom.