Daleka putovanja

Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Azija, Australija, Afrika

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Meksiko putovanja

Meksiko - Zocalo plazaMeksiko je država koje na svojoj sjevernoj strani graniči sa SAD-om, na zapadnoj strani sa Tihim oceanom a ja JI sa Karipskim morem.

Federalna republika Meksiko sastoji se od Mexico D.F. – federalnog distrikta i od 31 savezne države.

Meksiko podliježe suptropskoj goranskoj klimi pa je u mjesecu travnju i svibnju vrlo vruće i vlažno.

Najviše turista u Meksiku ima u mjesecima srpnju i kolovozu kada je vrijeme ugodno i toplo.

Ustavom nije određen službeni jezik te se propisuje da svi (španjolski jezik  i 62 indijanska jezika) imaju jednaku ravnopravnost.
Valuta - Mexican peso.
Nedjeljom su ulasci u muzeje besplatni

Bogata Meksička povijest i danas privlači mnogo turista

Prve indijanske civilizacije nastale su oko 1800. g.p.K. - Olmeci, Izapa, Maje, Zapoteci, Huasteci, Tarascan, Tolteci i Azteci.  Ovi narodi postigli su velika i značajna dostignuća u matematici i astronomiji.

Omleci – najstariji narod iz Meksika koji je živio u Meksičkim nizinama na istoku – Verakruza i Tabaska. Prateća su ostalim meksičkim civilizacijama  a središta u kojima su živjeli su La Venti (Tabasco) i San Lorenzo Tenochtitlan, Tres Zapotes i Laguna de los Cerros u Verakruzu.

Gradove su gradili oko uzdignutih hamaka (mounda) no od 900. godine prije Krista počeli su ih zamjenjivati piramidalnim oblicima i strukturama.  Elita je i tada bila odvojena od običnih građana. Olmeci su piramide gradili od Bazalt-a koji se nalazi u planinama Tuxtla.

Tulum, Coba- MeksikoMaya Indijanci – zasigurno su najpoznatiji domorodački narod koji su nastanjen na poluotoku Yucatan u Meksiku te  u Hondurasu, Salvadoru i Belizeu i Gvatemali. Civilizacija Maya propala je početkom 16. stoljeća dolaskom konkvistadora (Španjolskih osvajača ). 

Izvorni jezik Maya govorio se najmanje u periodu od 3 000 godina no do danas se razvilo više srodnih jezika kojima se služe njihovi potomci Yucatec Maya, Mopán, Lacandon, Itzá, Cruzob i Icaiche.


Meksiko savjeti prije putovanja - zakoni
- policija često strance državljane / turiste traži neki identifikacijski dokument, stoga nije loše fotokopirati putovnicu sa dijelom gdje je slika, adresa i viza ili pečat koji ste dobili na ulasku u zemlju, a putovnicu ostavite na nekom sigurnom mjestu

Viza i konzulati - Meksiko
-kao Hrvatskim državljanima viza za Mexico nije potreba
-za ulaz u Meksixo potrebna vam je važeća putovnica koja ne istječe još  narednih 6. mjeseci
-Cijepljenje nije obaveznoGrad Meksiko - Ciudad de México  - Ciduad de Mexico
Grad poznat  po bogatom noćnom životu, atrakcijama i znamenitostima koji privlače turstie iz svih dijelova svijeta. Veliki izbor javnog prijevoz: Metro podzemna željeznica, RTP autobusi, Metrobus, Turibus, Colectivo (Pesero ili mikro busevi, Električni tolejbus, Taksi, free-range gradski taksiji.

Atrakcije u gradu Meksiku koje vrijedi posjetiti :
Alameda Central – najstarija atrakcija u gradu, današnji park nekada je bio Asteška tržnica i mjesto egzekucije od strane Olske inkvizicije. Tu se nalazi i Palacio de Bellas u kojem se nalazi oslikani mural Diego Rivera-e.

Templo Mayor - Veliki Hram Asteka u srcu Meksiko city-ja nedavno otkriven 1978. godine.

Zócalo - Plaza de la Constitución- najveći trg na svijetu. Izgrađen u 14. stoljeću u čast Boga rata Huitzilopochtli  i boga  kiše/vode- Tlaloc. Hram je uništen u pohodima Španjolaca. Zid od ljudskih lubanja


Mjesta koja trebate posjetiti u državi Meksiko:
Grad Teotihuacan „Grad bogova“ - piramide Sunca i Mjeseca
Grad Teotihuacan udaljen je 45 kilometara od Ciudad de Mexica i posebna arheološka zona, smješten na 2250 metara nadmorske visine. Ovdje se nalaze Piramida Sunca i Mjeseca.

Grad TAXCO Taxco de Alarcón, – grad srebra

Uxmal ovdje se nalaze ruševine civilizacije Maya smješten na brdu Puuc na poluotoku Yucatan. . Ovdje se nalaze zanimljive piramide i hramovi Piramidu Patuljak , Guvernerovu palaču,  Dvorište redovnica,  Dvorište ptica, Golubarnik i Igralište za pok-ta-pok, Kuću kornjača, Veliku Piramidu.

Chichen-Itza – ovo mjesto je drugo arheološko mjesto po posjećenosti u Meksiku. Simbol Chichen-Itza je piramida Kukalkan (Kukalnkanov hram) ili El Castillo koja je uvršena u 7 svjetskih čuda 2007. godine.


Cancún – popularno svjetsko turističko središte u kojoj Vam ideja za zabavu neće  nedostajati.