Daleka putovanja

Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Azija, Australija, Afrika

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Chichen Itza grad Maya - Piramida Kukalkan, Juego de Pelota,Tzompantli hram, Platforma orlova i jaguara, Hram od 100 stupova, Platforma Venere i Cenote Saga – podzemni izvor vode

Chichen Itza MeksikoChithen-Itza drugo je najposjećenije arheološko nalazište u Meksiko -u. Veličanstvena metropola i glavni ceremonijalni centar u Yucatanu. Simbol Chichen-Itza je piramida Kukalkan (Kukalnkanov hram) ili El Castillo koja je uvršena u 7 svjetskih čuda 2007. godine.

Chichen-Itza smješten je 120 kilometara od grada Meride, nalazi se između Valladolid i Meride . Grad meksiko udaljen je 1445 kilometara od Chichen-Itza.  Ovaj veliki grad imalo je stalni izvor vode u podzemnim ponorima, bunarima. Često su žrtvovali žene bacajući ih u  najdublje ponore kao žrtvu bogu kiše.


Arheolozi su pronašli kosti i nakit te druge vrijedne predmete. Ovdje se nalazi najveće ceremonijalno igralište – pelote na kojima su se gubili životi, igra je bila vrlo važna za kulturu Maya.

Chichen-Itza bilo je veliko urbano središte i imalo je vjerski značaj isto kao i središte regionalne trgovine. No nepoznato je zašto su stanovnici napustili ovaj grad koji je bio zarastao u džunglu do njegovog otkrivanja, nagađa se o suši koja je opustošila ovaj ukrašeni grad.

Chichen-Itza-hram MeksikoPiramida Kukalkan (Kukalnkanov hram) ili El Castillo

Ovaj hram ili piramida posvećen je Kalulcan bogu pernate zmije te je ova građevina najpoznatiji simbol Chichen Itza.

Kukulkan piramida je stepenaste građe koja je visoka 22 metra.

Ova je piramida građena u astrološke svrhe jer tijekom proljetnog ekvinocija (20. ožujka) i za vrijeme jesenskog ekvinocija (21. rujna) oko 15 h Sunce obasjava glavne stepenice piramide.

To uzrokuje oblik 7 jednakostraničnih trokuta koji nalikuju na tijelo zmije dugo 33 metra koja vodi do ogromne zmijske glave urezane na dnu stubišta piramide. Piramida ima 4 stubišta koja vode do središnje platforme i svako stubište ima po 91 stubu, ukupnog broja 365 + središnja platforma 365 – dana u solarnoj godini.

Sa svake strane stuba nalazi se 9 terasa . Prekrasne rezbarije možete vidjeti ako se popnete na vrh do hrama. Ako se uspnete strmim sjevernim stepenicama koje vode do hrama možete vidjeti  jaguarov tron kralja Kukulcana ali  je njegovo fotografiranje zabranjeno.

Juego de Pelota - najveće ceremonijalno igralište pelote

Maye su bili poznati kao kultura velikih sportaša, ovo je najveće igralište Maya veličine 255x166 metara. Igralište nema zidove i u potpunosti je okrenuto prema nebu. Svaki kraj igrališta izdiže se u hram.

Ovaj prostor je sagrađen tako da se šapat s jednog kraja igrališta jasno čuje i na drugi kraj igrališta

Tzompantli hram - zid lubanja Chichen-ItzaTzompantli – hram zid lubanja od tamnog kamena

Ovakav zid možemo vidjeti u Tenochtitlan.

Tzompantli kamena struktura od ljudskih lubanja služila je za zabavu masa .

U zidove platforme urezani su reljefi 4 različita motiva.

Otkinuta ljudska lubanja, scena ljudskog žrtvovanja, orlovi koji jedu ljudska srca i kostur ratnika sa strelicama i štitovima.

Nažalost niti danas se ne zna koja je namjena i shvrha ovih hramova.

Kipić Jaguara Chichen-ItzaPlatforma orlova i jaguara

Ova platforma nalazi se između hrama Venere i platforme lubanja na središnjoj ravnici.

Vrh platfome okrunjen je s mnogim zmijskim glavama.

Likovi jaguara i orlovi koji proždiru srca predstavljaju ratnike koji su donosili žrtve.Vitezovi Orlovi su strijelci, ratnici koji su napadali neprijatelja , oni su bili elitni ratnici, strijelci koji su stajali na bojnom polju te su nosili odore od perja ptica.

Vitezovi Jaguari borili su se rukama, noževima.

Likovi jaguara predstavljaju vojnike koji su često pridonosili ljude na žrtvovanje bogovima.


Hram od 100 stupova Chichen-ItzaHram od 100 stupova

Hram od tisuću stupova koje je vrijeme pojelo, na kamenim stupovima više nisu vidljivi bareljefi, stupovi su popucali .

Smješteni u geometrijski labirint, stupovi su zapravo bili kosači krovne konstrukcije hrama o čijoj namjeni ne možemo sa sigurnošću govoriti.Platforma planete Venere

Maye su štovali planet Veneru koju su smatrali usko povezanom sa životom.

Platforma Venere ukrašena je figurama pernatog serpenta ( Kukulkana), ljudske glave koje se nalaze u njegovim ustima.


Cenote Saga izvor vode Chichen Itza MeksikoCenote Saga – podzemni izvor vode

Iako danas do izvor ne postoje stepenice, pretpostavlja se da su nekada postojale. Voda je bistra i čista se a ponor se nalazi 50 metara ispod nivoa zemlje.

Na vrhu se nalaze lijane kojima se može spustiti do vode.

Samo su dvije Cenote pristupačne od njih ukupno 10 kojima su se Maye koristile za opskrbu vodom.