Daleka putovanja

Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Azija, Australija, Afrika

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Santo Domingo - glavni grad Dominikanske republike

Santo Domingo - Dominikana -  Acuario Nacional Dominikanska republika putovanja sigurno će Vas odvesti u najveći i glavni grad je Santo Domingo.

Santo Domingo nalazi se na uz ušće rijeke Ozama na južnoj obali otoka Hipanola. Grad je 1496. godine osnovao Bartolomeo Kolumbo (brat Kolumba), no ujedno je i najstarije naselje u Americi  koje su naselili Europljani.


No prije Europljana tamo je živjelo pleme Taino koji otok zovu Quisqueya ili "Majka svih zemalja". 1865. godine postala je nezavisna Dominkanska republika sa današnjim glavnim gradom. No tokom godina bilo je mnogo promjena, 1801. godine Santo Dominko je pripadao francuskoj koloniji Haiti kada je došlo do pobune robova te je tako i počeo stvaranje nezavisnog Haitija, no ipak 1809. godine grad je vraćen Španjolcima te je postao glavni grad nezavisne države po imenu Haití Español ili Španjolski Haiti koja je kasnije ujedinjena sa cijelim otokom koja je postala jedinstvena republika.

No prirodna katastrofa uragan po imenu San Zenon ih je pogodio 1830. godine te načinilo veliku štetu, no s obnovom je grad je dobio ime po tadašnjom diktatoru Rafaelu Trujillu no nakon uništenja njegove vlasti 1961. grad je ponovno dobio ime Santo Domingo. No dvadesetak godina kasnije 1844., na istočnom dijelu (španjolski dio) na čelu sa Juanom Pabla-om Duartea-om nastala je pobuna tako da su se 1861. Španjolci vratili a od  1865. postoji Dominikanska republika.

Burna povijest otoka osim pobuna također u svojoj povijesti je bio i pod okupacijom SAD-a od 1916. do 1924. godine.

Santo Domingo je i začetak američke evangelizacije, u ovom se nekada kolonijalnom gradu nalazi i prva bolnica, samostan, gradska vjećnica pa je i grad UNESCO proglasio „Svijetom kulturne baštine“ jer zbog svoje povijesti razlozi za posjet su različiti od vojnih, civilnih i turističkih posjetitljea. Stare zgrade iz kolonijalnog vremena  su sačuvane.

Atrakcije Santo Domingo koje morate posjetiti
Za malo drugačiji način upoznavanja grada svako se preporuča posjeta Botaničkom vrtu , Zoološkom vrtu Nacionalnom akvariju i park Mirador del Sur Park.