Daleka putovanja

Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Azija, Australija, Afrika

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Egipat putovanja

putovanja u egipatEgipat je država na sjeveroistoku Afrike, koja sa svoje sjeverno-istočne strane graniči s Izraelom i pojasom Gaze, s južne graniči sa Sudanom a sa zapadne strane s Libijom. Sa sjeverne strane, Egipat se nalazi na Mediteranskom Moru, dok s istočne se nalazi na Crvenom Moru.


Klima je vruća i suha, pošto je Egipat većinom pustinjska zemlja koja se nalazi blizu ekvatora. Zbog toga, u ljetnom razdoblju je tamo veoma vruće te nije preporučljivo putovati tada u Egipat. Razdoblje od Studenog do Ožujka je najbolje razdoblje za turizam.

Službeni jezik je arapski ali engleski i francuski razumije velika većina educiranih stanovnika. Vjera je pretežno muslimanska a novčana valuta im je Egipatska Funta (EGP)

Viza je potrebna za ulazak u Egipat, ali ju je lako nabaviti. Stanovnici iz sljedećih država mogu nabaviti vizu pri ulasku u državu: Hrvatska, Srbija, Ukrajina, Njemačka, Japan, Novi Zeland, Norveška, Makedonija, Rusija i Južna Koreja.

Razlog zbog kojeg mnogi putuju u Egipat je njihova drevna civilizacija stara tisućama godina. U to vrijeme nastali su mnoge značajne lokacije poput piramida, grobnica i ostalih spomenika. Od gradova, preporučuju se odlasci u Kairo, Alexandriju, Port Said, Luxor i Aswan.


Mjesta koja trebate posjetiti u Egiptu:
Piramide u Gizi i Sfingu
U Gizi se nalaze 3 glavne piramide koje su svjetski poznate. To su Keops-ova, Kafhre-ova i Menkaura-ova piramida, svaka je grobnica jednog od drevnih egipatskih kraljeva. Njihove grobnice čuva ogroman kip Sfinge, mitskog bića s lavljim tijelom i ljudskom glavom. Vjeruje se da su ti spomenici nastali prije 5000 godina, ali još dan danas nitko nije siguran kako su ih uspjeli izgraditi.

Dolina Kraljeva
Uz duž rijeke Nil postoje grobnice drevnih kraljeva koje su radili kako bi mogli zajedno slaviti svoj život poslije smrti. U njima se nalaze grobnice mumificiranih kraljeva koje su pokapali zajedno s njihovim ljubimcima i imovinom. Jedna od najpoznatijih je Tutankamonova grobnica.

Abu Simbel
Jedan od najpoznatijih spomenika drevne egipatske kulture. Kameni kipovi prikazuju egipatskog kralja Ramsesa II s krunama gornjeg i donjeg Egipta.

Hram Luxora
Drevni hram koji je nastao prije otprilike 4000 godina. Nalazi se u gradu Luxor te je u svoje vrijeme bio bitna lokacija za održavanje slavlja i rituala. Opetovo slavlje je bilo jedno od najbitnijih koje se tamo odvijalo.

Hram Karnak
Hram koji je posvećen najbitnijem egipatskom božanstvu, bogu Sunca, Amun-Ra. Hram je ogroman, s mnogim stupovima, obeliskovima i utočištima, te se smatra najveći religijskim kompleksom do dana današnjeg.

Edfu - Horusov hram
Ovaj hram je nastao u čast božanstvu Horusu, egipatskom bogu neba prikazanog kao čovjeka sa sokolovom glavom, te se smatra kao najbolje očuvani drevni hram u Egiptu.

Kom Ombo
Hram koji je posvećen dvjema egipatskim božanstvima, egipatskom božanstvu neba Horusu, te egipatskom božanstvu stvaranja i plodnosti, Sebeku


Sigurnost u Egiptu
Egipat se smatra relativno sigurnom zemljom, premda je bilo nekoliko napada na turiste. Preporučuje se kretanje javim prijevozom poput buseva i vlakova. Čuvajte se kradljivaca, svoje vrijedne stvari spremite u hotelski sef ili nosite pojas za novac. Ne nasjedajte na prevare poput odsjedanja u nečijim privatnim hotelima ili na jahanje deva.


Žene u Egiptu
Pošto je Egipat muslimanska zemlja, preporučljivo je da žene ne nose ništa kratko ili bez rukava poput suknji ili kratkih majici. Na javnom prijevozu poput buseva i vlakova, žene ne smiju sjediti pored drugih muškaraca nego moraju sjesti pored drugih žena ili članova obitelji. U javnosti, žene ne smiju pitati muškarce za upute kako doći do nečega nego moraju pitati žene.